Vyšlehejte žloutky s cukrem do světle žluté pěny. Můžete pěnu vyšlehat metličkou v hrnci nebo si vzít na pomoc kuchyňského robota, který udělá práci za vás.
Poté přidejte do této pěny mléko, smetanu ke šlehání, kondenzované mléko, zrnka vanilkového lusku (nebo trochu vanilkové pasty) a špetku muškátového oříšku.
Tuto směs přiveďte za stálého míchání k varu. Ale nevařte! Potřebujeme teplotu okolo 80-85°C. Jakmile dosáhnete této teploty, stáhněte směs z plotny a míchejte. Směs začne pomalu houstnout a měla by mít řidší konzistenci než puding.
Rum ze třtinového cukru nalijte do směsi až po jejím vychladnutí, aby se vám neodpařil alkohol z rumu.
Poznámky
Takto připravenou směs můžete ihned podávat ve skleničkách se šlehačkou nebo jen tak. Z této dávky vám vyjde necelý litr vaječného likéru, takže pokud si ho chcete uchovat "na potom", stačí vaječný likér nalít do uzavíratelné lahve (nebo lahví). DIY vaječný likér skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě. Díky alkoholu, což je vlastně konzervant, vám takto připravený vaječňák vydrží v chladu i měsíc. Teda, pokud ho dřív nevypijete...Ale kdo by mu odolal, že?